Artister för Miljön utbildar musiker, konstnärer, skådespelare och andra kulturarbetare i hållbar utveckling.

Vilka stora hållbarhetsutmaningarna vi står inför?
Hur går vi ifrån snack till verkstad?
Hur kan arrangörer tänka mer klimatsmart kring ett evenemang?
Vad kan artister göra i praktiken för att bidra till en mer hållbar värld?

 

babben_121015_5023

Jag tyckte att jag visste ganska mycket om miljö, hållbarhet och klimat innan den här introduktionskursen, men det gjorde jag inte alls. 

Väldigt bra föreläsningar med tankeväckande innehåll. Tack!”

 

 

helen

”Utbildningen för Artister för Miljön var intressant och lättillgänglig . Jag tycker det är viktigt att lära sig mer för att engagera sig i miljö och klimatfrågan.

För mig känns det rätt både som privatperson och artist. Att inspireras av andra medlemmar , inte minst av Pär och Lasse, var roligt!”

 

Skärmavbild 2015-09-16 kl. 14.07.19

”När jag grundade Artister För Miljön 1991, trodde jag att det skulle vara lätt att få med musiksverige i ett samarbete över det viktiga temat Hållbarhet i samhället. Det visade sig bli svårare än vad jag trodde. När jag sen så småningom lämnade min uppgift som ordförande för AFM, trodde jag att det skulle bli slutet för en god tanke och gott initiativ. Därför gläder det mig så oerhört att AFM nu har många anhängare, och tar många initiativ för samarbete med likasinnade.” 

 

Kommande utbildningar

Utbildningarna hålls av meteorologen Pär Holmgren, miljökonsulten Petra Schagerholm och den koldioxidbantande musikern Staffan Lindberg.

utbildning_slider_small

 

Under några timmar går Pär, Petra och Staffan igenom bland annat:

  • Ekologi, Ekonomi och Energi. Tre stora utmaningar och hur de hänger ihop.
  • Klimatförändringar ”bara” är en av flera olika konsekvenser av vårt icke hållbara samhälle. Andra är utfiskning av våra världshav, skövling av tropiska regnskogar och överutnyttjande av vatten i stora delar av världen, och inte minst spridning av olika miljögifter.
  • Det Naturliga Stegets beskrivning av hållbarhet och hur man med så kallad backcasting lättare kan komma fram till hållbara lösningar.

Men framför allt pratar vi om vad man som artist och kulturarbetare kan göra. Några vill kanske skriva låtar eller på andra sätt väva in miljöengagemanget i sitt artisteri. Andra kanske börjar ställa krav på arrangörer, producenter och samarbetspartners. Och en del kanske utnyttjar sitt kändisskap och tar upp hållbarhetsfrågor i samband med intervjuer för att agera som förebild och opinionsbildare och därigenom påverka omvärlden i rätt riktning.

Vår målsättning är att utbildningarna ska vara inspirerande och sätta igång processer, oavsett tidigare engagemang och kunskapsnivå när det gäller miljöfrågorna. Alla medlemmar i nätverket får dessutom inbjudningar till de ”MiljÖl-föreläsningar” som AfM arrangerar tillsammans med nätverket ”Ingenjörer för Miljön”.

 

 

 

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *