Artister för Miljön är budbärare som tolkar vår tids hållbarhetsutmaningar – med konst, humor och meningsfulla gig som verktyg.

För att övervinna de miljömässiga och sociala utmaningar vi står inför behöver vi driva förändring på flera nivåer. Faktabaserad information behöver i många fall ett artistiskt komplement – ”infotainment”. 

Vi ser artisteri som ett kraftfullt verktyg i samhällsutvecklingen. I låttexter, teaterföreställningar, konstverk och andra kulturella uttryck kan vi förmedla budskap och bringa klarhet i sådant som annars kan uppfattas som abstrakt och som, i många fall, snarare bidrar till klimatångest än framtidstro.

Sedan 1990 har Artister för Miljön varit en plattform där vetenskap och kultur möts. Organisationen startades av Karl-Henrik Robèrt och Anni-Frid Lyngstad, och återupplivades 2011 under ledning av Pär Holmgren. Artister för Miljön har grundats som ett syskon till andra liknande organisationer, som Läkare för miljön och Ingenjörer för miljön. 

Vi samlar, utbildar och förmedlar engagerade och medvetna kulturutövare som på olika sätt vill bidra till en hållbar värld. Tillsammans sprider vi kunskap och inspiration genom sceniska uttryck som berör och accelererar engagemang.

”Klimat och miljö påverkar allas våra liv, och informationen måste spridas i alla skrån. Vår generation måste få det att hända” 

– Jakob Samuel

Generalsekreterare och styrelse

Emily Feijen – Generalsekreterare 

Civilekonom med stor erfarenhet av arbete inom ideella organisationer, såsom Sveriges Stadsmissioner, Äldrekontakt och senast från Naturskyddsföreningen där hon arbetade med företagssamarbeten och stora evenemang. Tidigare marknadschef för hållbarhetsföretaget Weleda och talesperson för Svensk handels miljögrupp inom livsmedel. Föreningens talesperson och presskontakt.

Telefon: +46 706 65 95 20
Mail: emily.feijen@gmail.com

Jan Peter Bergkvist – Tillförordnad ordförande 

Med bred bakgrund i hotellnäringen, idag hållbarhetsrådgivare och aktiv i styrelsen för Stockholm Water Foundation samt vice ordförande i det statliga bolaget MISAB (Svanen och EU blomman).

Driver sedan 2016 projektet husifrankrike.com i södra Frankrike.

Mobil +46 766 33 68 68
E-post: janpeter.bergkvist@sleepwell.nu

Beatrice Rindevall – Vice ordförande

Beatrice Rindevall är en svensk journalist, miljödebattör och redaktör. Till vardags arbetar som som omvärldsanalytiker med fokus på politik och opinionsbildning på BalticWaters2030. Sedan 2012 arbetar hon också med Supermiljöbloggen. Hon har ett flertal gånger utsetts till en av Sveriges miljömäktigaste personer och fick 2015 ta emot priset ”Årets miljöhjälte” av WWF.

E-post: Beatricerindevall(at)gmail.com

Monica Elliot – Kassör

Monica har en gedigen utbildning inom ekonomi och redovisning från IHM Business School och har sedan starten 2011 med framgång drivit Harpans Redovisning. Intresset för ekonomi började redan när hon 1999, som färdigutbildad harpist från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, började som frilansmusiker och öppnade sitt första företag. Hennes drivkraft är att hjälpa företag att förverkliga sina drömmar och förtydliga den snårskog av administration och byråkrati som många företagare upplever som besvärande när regler konstant ändras.

Erik Winqvist – Ledamot

Erik Winqvist är artist, sjunger och spelar saxofon. Ibland också skådespelare. Han tolkar texter och låtar och skriver manus. Han är också miljödebattör och driver hemsidan Miljötrappan. Hans engagemang om skog syns tydligt i projektet Skog och Saxofon. Ofta är han föredragshållare på olika företag.

Mobil: 0708 77 66 67
E-post: erik@winkir.se
Hemsidor:
www.musikochteater.se
www.miljotrappan.se

Mårten Lind – Revisor

Mårten är en klimatengagerad ingenjör med forskarbakgrund som varit med I AfM i fyra år varav tre år som kassör. Han har en doktorsexamen i energisystem från KTH och har de senaste 12 åren jobbat med att höja klimatambitionerna och klimatinvesteringarna inom svenskt näringsliv, dels som konsultchef dels som VD på ett företag i klimatkompensationsbranschen. Just nu jobbar han på Solkompaniet med solcellsinstallationer. Mårten spelar gitarr i ett band och ser kulturen som en minst lika stark kraft i klimatomställningen som näringslivet.

Mats Wester – Ledamot

Låtskrivare, producent, musiker och riksspelman på nyckelharpa. Mats utgör ena halvan av gruppen Nordman, som haft stora framgångar med sin folkpop under den 25-åriga karriären. Han driver skivlabeln folkpop.se samt en musikstudio. Där skriver och producerar han musik till både sina egna och andra artisters projekt. Intresset för miljö och klimat har funnits i många år. Artister För Miljön ser han som en utmärkt plattform för artister att få utbildningar och hitta sätt att sprida kunskap och medvetenhet inom området.

Jakob Samuel – Ledamot

Som soloartist och tidigare sångare, låtskrivare och frontman i den svenska hårdrocksuccèn The Poodles har Jakob gjort sig till ett namn bland de ledande rocksångarna från Sverige. Med The Poodles gjorde Jakob sju guld- och platinasäljande album och turnérade frekvent i Sverige och Europa. Jakob har under åren varit en frekvent gäst på TV-program som Stjärnornas Stjärna, Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Sommarkrysset, Så ska det låta och Körslaget. Snart aktuell med soloalbumet CoExist, uppföljaren till det tidigare väl mottagna soloalbumet ”Pastpresent”. Melodisk, dramatisk, kraftfull rock när den är som bäst.

Sofia Rickberg – Sekreterare

Sofia är till vardags strategisk kommunikatör på Formas, ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Hon har både lång och bred erfarenhet av kommunikation, forskning och konst i kombination och har tidigare arbetat med att bland annat kommunicera polarforskning och konstnärlig forskning.

Sofia är expert på såväl virtuella som fysiska möten och events. Driver också Dansa ihop där hon erbjuder världens enklaste och roligaste dansklasser inom ramen för The World Groove Movement och härlig utomhusdans i Stockholms parker.

E-post: sofia.rickberg@gmail.com

Victoria Voss-Schrader Bignet – Adjungerad ledamot

Victoria är en fransk-svensk låtskrivare och artist som började som singer-songwriter redan som 14-åring. Hon forskar på kopplingarna mellan hälsa och hållbarhet, och vill underlätta kostvalen för konsumenter samt vägleda livsmedelsindustrin och beslutsfattare till att främja bättre matproduktion och konsumtion.

Peder Karlsson – Adjungerad ledamot

Adjungerad professor i Innovative Choir Leading vid Royal Academy of Music i Aarhus&Aalborg, Danmark sedan 2015. Har en bakgrund som artist, låtskrivare och arrangör. Var med och startade sånggruppen The Real Group 1984. Slutade sjunga med gruppen 2010.

Musikalisk chef för kören Perpetuum Jazzile, Slovenien, 2011-14. Är sedan 2016 ordförande i föreningen End Ecocide Sverige och är även aktiv i nätverket Naturens Rättigheter i Sverige.

Mobil: +46 70 7272416
E-post: peder.karlsson@endecocide.se

Vetenskapsgrund

Organisationerna grundades av Karl-Henrik Robért, som tog fram ”Det naturliga steget”. Det är en metod som handlar om att vi måste tillfredsställa våra grundläggande behov utan att undergräva balansen i de sociala och ekologiska systemen. 

I ett hållbart samhälle utsätts inte naturen för systematisk ökning av:

  • Ämnen som utvinns ur berggrunden
    För att gå mot en hållbar utveckling måste vi systematiskt ersätta vissa mineraler som är sällsynta i naturen med sådana som det finns rikligt av, använda alla gruvframställda material effektivt och systematiskt minska vårt beroende av fossila bränslen.
  • Koncentrationen av ämnen som produceras i samhället
    För att gå mot en hållbar utveckling måste vi systematiskt ersätta vissa svårnedbrytbara och onaturliga ämnen syntetiska med de som det normalt finns rikligt av eller bryts ned lättare i naturen. Men även använda alla ämnen som produceras av samhället effektivt och släppa ut dem i en takt som inte överbelastar naturens balanserande förmåga.
  • Utarmning av den fysiska basen för jordens naturliga kretslopp och biologiska mångfald
    För att gå mot en hållbar utveckling får vi endast använda resurser från välbalanserade ekosystem, systematiskt använda både resurser och mark på på ett produktivt och effektivt sätt, och iaktta försiktighet i alla typer av ändringar i naturen, till exempel förändrad markanvändning.

Och i det samhället hindras inte människor att

  • Möta sina behov
    För att gå mot en hållbar utveckling måste vi skapa och stödja åtgärder och strategier för att avlägsna hinder som undergräver människors förmåga att tillgodose sina grundläggande mänskliga behov, till exempel osäkra arbetsförhållanden, löner som det inte går att leva på, missbruk av politisk, ekonomisk eller social påverkan, och slösaktig eller orättvis resursförbrukning.

Hitta oss på Facebook.