Någon vecka innan jul kommer en tänkvärd debattartikel i Aftonbladet från oss i Artister för miljön. Klimatsmart, gott och grönt.

Saxat ur debattartikeln:

”Just vad vi äter har blivit en orsak till enorma problem och föremål för en måttlös överkonsumtion, frosseri och slöseri.

Alla måste inte bli vegetarianer men man kan för sin egen skull och för vår gemensamma omvärld dra ner på konsumtionen av animaliska produkter och variera sin kost.

Omställningen behöver inte vara större än att hitta några spännande vegetariska rätter att ta in på menyn därhemma.
Det finns en mängd olika fullvärdiga proteinkällor från växtriket. Olika bönor, linser eller quinoa gör att man inte behöver äta kött för att få i sig tillräckligt med proteiner.

De flesta vet hur stark miljöpåverkan köttindustrin har och den som sett hur det går till i storskalig köttproduktion reagerar ofta med en fullt berättigad avsky. Hade slakterierna haft glasväggar skulle många fler vara vegetarianer. Bortsett från den ekonomiska, ekologiska, energimässiga, djurhumanitära, medicinska och fördelningspolitiska katastrof dagens köttkonsumtion innebär, så har vi, i motsats till vad många tror och häpnadsväckande nog, ökat vår köttkonsumtion med 40 procent sedan 1990-talet. I genomsnitt äter vi i Sverige 85 kilo kött per år, det vill säga ungefär vår egen kroppsvikt. 

Vi kan välja att leva i ett hållbart samhälle i balans med vår omgivning och miljö. Ett sådant val skulle vara den bästa och finaste julgåva som vi kan ge oss själva och kommande generationer.”

 

Läs hela debattartikeln här:

Vi önskar dig en god, klimatsmart, grön jul

 

Kategorier:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *